Jak sprawić, by kuchnia była bezpieczna?
Autor: Gosia Topornicka
Kiedyś kuchnia była swoistym centrum domu. To tutaj spotykała się cała rodzina, zasiadając jak najbliżej ciepłego pieca. Dziś straciła nieco na znaczeniu, ale nadal jest miejscem, gdzie codziennie spędzamy mnóstwo czasu: gotując, jedząc lub po prostu siedząc i rozmawiając. Pragniemy więc, by przebywanie w niej było bezpieczne.
Co, oprócz położenia antypoślizgowej posadzki, możemy zrobić?
Rodzaj kuchenki
Według ekspertów najbezpieczniejszymi typami kuchenki są: elektryczna oraz indukcyjna. Ta pierwsza sięga tylko po zapasy prądu i podgrzewa płytę, nie emitując do atmosfery żadnych szkodliwych substancji. Indukcyjna natomiast wytwarza nieco promieniowania, lecz jego częstotliwość jest właściwie nieszkodliwa. Wystarczy nie pochylać się nad nią zbyt nisko - fale elektromagnetyczne sięgają jedynie 2 cm nad płytę.
Najbardziej niebezpieczna jest kuchenka gazowa. Naukowcy twierdzą, że jej używanie zwiększa stężenie dwutlenku azotu w pomieszczeniu. Wzrasta ono nawet trzykrotnie ponad normę. Jeśli więc nie mamy możliwości wymiany kuchenki, postarajmy się jak najczęściej wietrzyć mieszkanie lub zainstalować system wentylacyjny.
Blat kuchenny
Niedopasowana wysokość blatu plus długie godziny spędzone na gotowaniu mogą powodować problemy z kręgosłupem. Aby temu zapobiec, już przy urządzaniu kuchni dokładnie wymierzmy wysokość, której powinny sięgać dolne szafki oraz blat. Dzięki temu oszczędzimy sobie bólu pleców. Możemy również na bieżąco dbać o kręgosłup, uginając lekko kolana lub opierając nogę na stołku podczas gotowania.
Lodówka
Sama w sobie nie jest niebezpiecznym narzędziem, ale jeśli będziemy nieodpowiednio przechowywać w niej żywność, może się takim stać. Pamiętajmy zatem, by oddzielać surowe mięso od reszty produktów, nie zostawiać wędliny szczelnie zawiniętej w foliowe opakowania, a jajka trzymać w specjalnych pojemnikach lub na drzwiach lodówki. Aby cieszyć się świeżością, przecierajmy lodówkę co kilka dni wodą z octem, a co roku rozmrażajmy, by ją wyczyścić. Odrobina sody w otwartym pojemniku również przyczyni się do odświeżenia lodówki.
Pamiętajmy również o dokładnym płukaniu zmywaków kuchennych oraz myciu i suszeniu desek do krojenia. Na wilgotnym, pełnym pozostałości jedzenia podłożu łatwo mnożą się groźne bakterie, dlatego tak ważne jest dbanie o higienę pracy w kuchni.
Polecamy również posadzki od sprawdzonych producentów
Licencjonowane artykuły dostarcza Artelis.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz